fbpx

Hoogsensitief (HSP)

Heb je een gevoelig kind?
Trekt je kind zich veel aan van de omgeving en is er regelmatig sprake van overprikkeling? Maak je je zorgen en weet je de juiste weg niet te bewandelen om je kind te helpen? Ik help je er graag verder bij.

Prikkels
Woedeaanvallen, huilbuien, druk in je hoofd. Overal om je heen zijn prikkels. Hoor je veel geluiden om je heen? Heb je last an etiketjes in je kleren? Deze prikkels worden intens verwerkt. Dit resulteert erin dat je soms iets langer over een vraag moet nadenken dan anderen. Misschien merk je dat je op school minder makkelijk mee kunt, je je niet zo goed kunt concentreren. Of vind je het lastig om vriendjes te maken op school.

We doen het samen
Daar waar mogelijk wordt je als ouder direct betrokken bij het traject. Je doet voor mij dienst als informatiebron is. Je bent niet fysiek aanwezig bij de samenkomst, maar uiteraard krijg je naar aanleiding van mijn bevindingen tips mee.

Hoogsensitieve rustzoeker
Ongeveer 70% van de hoogsensitieve mensen (HSP) worden ook wel hoogsensitieve rustzoekers genoemd. Als jij of jouw kind tot deze groep behoort dan ben je vast en zeker iemand die eerst denkt en dan pas tot actie over gaat. Je vindt het belangrijk om het goed te doen, zeker ook voor anderen en je denkt net zo lang na tot je zeker weet dat wat je gaat doen goed is. Zolang er nog onzekerheid is houd jij je op de achtergrond en vermijd je risico’s. Je merkt meer prikkels op in je omgeving dan niet-HSP, evenals sociale- en emotionele signalen. Waarschijnlijk ben je introvert. Dit wil zeggen dat je nieuwe energie opdoet in een rustige, bekende omgeving. Wat we ook weten is dat als de omgeving steunend is dat HSP hier meer van profiteren dan niet-HSP. Is de omgeving niet steunend en bijvoorbeeld onveilig dan hebben ze hier helaas meer last van dan niet-HSP. Overprikkeling kan een gevolg zijn bij HSP. Het is dan ook belangrijk om op tijd rust te nemen en goed te weten hoe je om kan gaan met die zaken die jou of jou als HSP (te) sterk prikkelen.

Elk coachingstraject is uniek
Mijn coachtrajecten voor hoogsensitieve kinderen zijn voor ieder kind weer uniek. Niet zo gek, want ieder hoogsensitief kind is natuurlijk anders. Ik zoom graag in op de gedachtengang van ieder kind, uiteraard door voorafgaand met u te praten over uw eigen kind.

“HOOGSENSITIEF ZIJN HEEFT HELE MOOIE KANTEN, ALLEEN SOMS IS HET LASTIG OM ER MEE OM TE GAAN. MAG IK JE DAARBIJ HELPEN?”

Maike van der Zwalum – Coach

Mooie kanten
Er zijn hele mooie kanten aan hoogsensitief zijn. Zo weet je namelijk hoe iemand zich kan voelen, waardoor je makkelijker iemand kunt troosten als die verdrietig is, maar ook super kan genieten van muziek. Je bent nieuwsgierig en hebt veel fantasie.

Vastlopen
Ondanks alle mooie kanten, brengt hoogsensitief zijn ook veel frustraties met zich mee en dingen waar je op vastloopt en moeite mee hebt. Het zou fijn zijn als het rustig is in je hoofd en als mensen om je heen weten hoe ze jou daarbij kunnen helpen.

De rust terug vinden
Ik kan je leren hoe je wat meer rust in je hoofd en lijf kunt brengen. Daarnaast geef ik je inzicht in wat je sterke kanten zijn, maar ook hoe je de onrust weg kunt nemen. Waarom je je niet altijd goed kunt concentreren in de klas? Of waarom je heel boos kunt worden om onrecht. Maar vooral ook wat je eraan kunt doen. Samen zoeken wij naar jouw beste manier om hiermee om te gaan.

Strong-willed kind
Als jouw kind volhardend kan zijn en een zeer duidelijke mening heeft dan kan het zijn dat jouw kind strong willed is. Hiermee doelen we op kinderen die graag zelf bepalen en goed weten wat ze willen. Ze kunnen hierin dwingend zijn en laten zich niet makkelijk van hun standpunt brengen.

Wat je als ouder ook probeert, een strong willed child heeft een eigen sterke mening en zal niet snel toegeven. Of u nu boos wordt of rustig blijft, het werkt gewoon niet. Het voelt heel erg machteloos aan. Hoe is dit voor jou? Het kan fijn zijn om hierbij de juiste hulp te krijgen. Je denkt wellicht dat je het goed doet, maar elk kind is anders en dat zorgt voor frustraties onderling. Ik help je er graag bij!

Extraverte kinderen
Bij extraverte kinderen helpen andere opvoedingstechnieken, dan bij een kind dat graag op zichzelf is. Een extravert kind wordt vaak omschreven als iemand die wordt geprikkeld door sociale contacten met andere kinderen en de eigenzinnige wil in zijn of haar gedrag. In vele gevallen worden die kwaliteiten van een kind soms verkeerd weergegeven en geïnterpreteerd. Zij worden door de buitenwereld vaak misbegrepen en in een hoekje gedrumd dat niet zo fraai oogt. Extraverte kinderen trekken op een hele eigenwijze bijzondere manier de aandacht. Soms een tikkeltje overdreven, maar wel met een positieve gedachte. Ik help je graag om jouw extraverte kind te begeleiden en om een manier te vinden om hier samen sterker uit te komen.

0123456789

Neem vrijblijvend contact op!

Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Of gewoon eens sparren? Laat je gegevens achter en ik bel je terug!

Maike van der Zwalum

Coach
Kindercoach Nijmegen, Kindercoaching, Kinderbegeleiding, Kinderen Nijmegen, Schoolhulp, Onderwijsexpertise Nijmegen, Gevoelige kinderen, Gevoelige kinderen Nijmegen, Studieproblemen Nijmegen, Studiehulp Nijmegen, Woensdagmiddag kinderen, Woensdagmiddag Nijmegen, hsp kinderen, hsk kinderen, beelddenken kinderen, beelddenken Nijmegen, opvoeding Nijmegen, opvoedingscoach, hulp ouders Nijmegen, Faalangst Nijmegen, Opvoeding Nijmegen, hoogsensitief, hoogsensitief Nijmegen, Sensikids, Sensikids Nijmegen.